O seitanu

Seitan je pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina. Pšenice jí obsahuje zhruba 10 procent. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný. Pochopitelně s výjimkou osob na lepek alergických.

Seitan lze snadno vyrobit doma z mouky a vody (výroba seitanu) nebo koupit už jako polotovar v obchodech se zdravou výživou. Třetí možností je koupit seitan práškový, jehož výhodou je praktičnost. Na něj natrefíte nejčastěji v různých fitnes e-shopech.

Ve veganské stravě se seitan upravuje podobně jako sojového maso – nejprve je jej třeba ochutit povařením v silném vývaru se zeleninou (nebo sójovou omáčkou a kořením), poté ideálně ještě naložit do marinády. A pak už s ním zacházet, jak nám naše fantazie a kuchařské schopnosti dovolují. Tedy použít do gulášů, omáček, špízů, na nudličky na „číny“, zkrátka vařit, dusit, péct či smažit.

V obchodech je k sehnání seitan natural či seitan speciál (pokud chcete seitan vyzkoušet, pro první zkušenost je asi nejvhodnější), ve formě hotových karbanátků či řízků, nebo je společně s dalšími ingrediencemi základem mnohých dalších bezmasých výrobků.