Vegmania.cz | Bulgur.cz | Tempeh.cz | <Seitan.cz | Rostlinna-mleka.cz

Výroba seitanu

Výroba seitanu je jednoduchá. Stačí smíchat kilogram hladké (může být i polohrubá) mouky s půl litrem vody. Podle zamýšleného účelu pak přidejte buď jenom sůl nebo rovnou koření a sójovou omáčku (při následném vyplavování však část příjde vniveč). Pořádně vše propracujte v konzistentní těsto a nechejte přikryté utěrkou zhruba hodinu odpočinout.

Poté nastává klíčová operace – vymývání škrobu. Těsto vložíme do mísy, zalijeme vodou a opatrným hnětením vyplavujeme škob. První „nálev“ můžeme odlít stranou a použít například na polévku. Vodu postupně vyměňujeme a dále vymýváme, zatímco těsto zmenšuje svůj objem a ztrátou škrobu má snahu se rozpadat. Snažíme se ho však držet dohromady (tady se zúročí energie vložená do poctivého propracování, s pevnějším těstem to lze snadněji).

Celou proceduru opakujeme tak dlouho, dokud voda při vyplavování nezůstane čistá. Těsto mezitím zmenší objem zhruba na třetinu a výsledkem je nažloutlá „mozkovitá“ hmota – čistý pšeničný lepek. Ten je pak třeba zhruba hodinu povařit se zeleninou, kořením a podobně (narozdíl od houbovitějšího tofu nebo sójového masa je pro tuhší seitan vhodné použít silnější vývar), vařením opět nabyde na objemu. V lednici pak vydrží několik dní, případně se dá sterilovat.

To je zhruba nejběžnější postup výroby seitanu, v detailech, například použití koření už do těsta či až do nálevu nebo zda vymývat studenou či vlažnou vodou, se různé zdroje drobně rozchází. Vyzkoušejte jich více a jistě příjdete na to, který bude vyhovovat právě vám.